Dirigent

Liefde tot muziek

Het was nog maar een ventje van negen, toen hij al vol overgave de kerkdiensten begeleidde. En nog steeds doet André van Vliet dat met veel vreugde. “Het is een van de mooiste opdrachten”, vindt hij.
De liefde tot muziek zat er al vroeg bij ‘m in. Z’n leermeesters waren Gijsbert Lekkerkerker en de bekende organist Herman van Vliet (nee, geen familie). In Utrecht was André te vinden op het Conservatorium, waar hij in 1991 het diploma behaalde. Voor de meer ingewijden: hier studeerde hij bij Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas.
Inmiddels kent André zo’n beetje elk belangrijk orgel in Nederland en heeft hij tal van concerten gegeven, meegewerkt aan cd-opnamen en radio- en tv-uitzendingen. Daarvoor is hij trouwens ook regelmatig in het buitenland te vinden.

Prachtige oratoria

Wie Vox de laatste jaren heeft gevolgd weet dat André, samen met tekstschrijver Henriette Maaijen, een aantal prachtige oratoria heeft uitgegeven. Soms kost het wat moeite, want “waar begin je, wat wordt de eerste noot?”, aldus André. “Maar als er een paar maten staan, dan wil de rest vaak wel.” En dan komt er ook iets geweldigs moois uit. Neem bijvoorbeeld ‘Tot Leven Geroepen’ waarin het Passie- en Paasevangelie centraal staat, en ‘In mensen een welbehagen’ waarin het Kerstevangelie bezongen wordt. De Boodschap die in tekst en muziek te horen is, heeft veel mensen geraakt.
Naast deze grote werken arrangeert André ook psalmbewerkingen, zoals Psalm 16, 40 en 107, maar ook liederen als ‘In de bovenzaal’. En, zoals Pieter Stolk het ooit zei, en André dat helemaal herkent: “Als ik muziek schrijf, heb ik altijd Vox in m’n achterhoofd”.
We zijn bijzonder dankbaar dat André sinds 2007 onze dirigent is.

Voor meer info: www.andrevanvliet.nl

Andre den Toom
Andre den Toom